LOGO ČRN

Možganska kap

Možganska kap

Po SSKJ je kap naglo prenehanje delovanja življenjsko pomembnih organov zaradi krvavitve ali zamašitve žile. V tem primeru gre za možgane. Do možganske kapi pride, ko se prekrvavitev dela možganov prekine ali zmanjša ter se tako prepreči dotok kisika in hranljivih snovi. V nekaj minutah pričnejo možganske celice odmirati.

  •  
Možganska_kap_slika
Po vzroku lahko možgansko kap razdelimo na:
  • ishemično možgansko kap (krvno žilo zamaši strdek) – slika zgoraj
  • hemoragično možgansko kap (krvna žila, ki dovaja kisik, poči) – slika spodaj
Znaki in simptomi možganske kapi

Znaki in simptomi možganske kapi se prično razvijati v nekaj sekundah ali minutah, razlikujejo pa se po prizadetem območju možganov.

Najpogostejši med njimi so:
  • Nerazločen govor ali težava pri razumevanju govora drugih. Opazimo zmedenost, momljanje ali zatikanje jezika ter nerazumevanje sogovornikov.
  • Omrtvičenost ali paraliza obraza, zgornje ali spodnje okončine. Lahko pride do razvoja nenadne otopelosti, šibkosti ali paralize po večini polovice telesa. V kolikor poskusimo dvigniti zgornjo okončino nad glavo, se ta začne spuščati. Prav tako prične zaostajati ustni kotiček, če se oseba poskusi nasmehniti.
  • Težave z vidom. Lahko pride do nenadnega zamegljenega ali dvojnega vida.
  • Nenaden, hud glavobol, ki ga lahko spremljajo slabost, bruhanje, vrtoglavica ali spremenjena zavest.
  • Težave pri hoji. Kaže se lahko kot šepanje, težave z ravnotežjem, nenadna omotica ali dezorientacija.

POKLIČI 112

Prehodna pretočna motnja (»prehodna možganska kap«)

Pozorni moramo biti tudi na prehodno pretočno motnjo (strokovno tranzitorna ishemična ataka – TIA), ki nastane zaradi prehodne prekinitve možganskega pretoka v določenem možganskem predelu. Zapora arterije, ki povzroči motnje možganskega pretoka, v kratkem času sama po sebi mine.

Simptomi in znaki, ki se pojavijo, so enaki kot pri možganski kapi, saj je mehanizem njihovega nastanka podoben. Razlika je v tem, da vztrajajo do 24 ur, običajno pa od 10 do 15 minut.

Ker je prehodna pretočna okvara napovedni dejavnik za pretečo možgansko kap, je zelo pomembno, da jo prepoznamo in pravilno ukrepamo.

Bolnik, ki je doživel prehodno pretočno motnjo, mora v najkrajšem možnem času k zdravniku, saj ustrezno zdravljenje pomembno zmanjša možnost nastanka možganske kapi.