LOGO ČRN

Kronična utrujenost

Kaj je sindrom kronične utrujenosti?

V zvezi z utrujenostjo se ne uporabljajo zgolj različni nenatančni izrazi, temveč včasih tudi posmehljivi in žaljivi. Le malo ljudi namreč ve, da se za besedo utrujenost lahko skriva cel spekter različnih stanj.

V prvi vrsti je pomembno, da razmejimo in ločimo običajno utrujenost, kjer je včasih za ‘okrevanje’ dovolj, če gremo nekaj dni zapored spat kakšno uro prej in si tako napolnimo baterije ali pa si vzamemo dopust in nekaj dni počivamo, ter sindrom kronične utrujenosti (SKU), ki je poznan tudi kot mialgična encefalopatija

Kaj je sindrom kronične utrujenosti?

To je kompleksna bolezen, katere rdeča nit je dolgotrajna, hujša utrujenost. Silno izčrpanost spremljajo bolečine v mišicah in gripi podobna oslabelost. Med druge simptome se prištevajo tudi težave s koncentracijo in spominom, izgubo občutka za ravnotežje, prebavne težave, motnje spanja in spremembe razpoloženja. Za zdaj še ni natančno znano, kaj bolezen povzroča in kako jo točno diagnosticirati, pa tudi zdravljenje je zgolj simptomatsko. 

Kar je manj znano, je, da naj bi SKU velikokrat nastal po virusni okužbi, ki naj bi oslabila imunski sistem. Ideja o povezavi med virusno okužbo in posledično utrujenostjo ni nova. Znano je na primer, da lahko utrujenost in depresija po preboleli okužbi z virusom infekcijske mononukleoze trajata od 9 do 12 mesecev. 

Kako postanemo ”preutrujeni” ?

Odgovor organizma na stres poteka po načelu ‘beg ali boj’, uravnava pa ga nadščitnični hormon adrenalin. Odločamo se, ali bomo pred ‘sovražnikom’ pobegnili ali pa se bomo z njim bojevali. Sistem je bil učinkovit dolga tisočletja naše evolucije, ko je stres pomenil občasno srečanje s prednikom sosednjega plamena. Danes je zaradi napetega okolja, v katerem živimo, alarmni sistem ves čas zbujen in torej neučinkovit. 

Človeško telo ne dobi priložnosti, da bi popolnoma okrevalo po akutni in nenadni stresni situaciji, te pa se kmalu začnejo kopičiti v kronično in dolgotrajno obliko stresa, ki obremenjuje imunski sistem, ki se vedno težje in vedno manj uspešno upira okužbam, začaran krog pa se sklene s popolno izčrpanostjo. 

Kakšni so simptomi?

Čeprav so simptomi SKU zelo raznoliki, v nadaljevanju predstavljamo nekaj najznačilnejših: dolgotrajna utrujenost, ki traja šest mesecev ali več, težave s kratkoročnim spominom in koncentracijo, vneto žrelo, povečane in boleče bezgavke, bolečina v mišicah in sklepih, brez otekline ali rdečine, spanec, po katerem se bolnik ne odpočije, glavobol, dolgotrajna utrujenost in slabost že po najmanjšem naporu.

 

Kako sindrom kronične utrujenosti odkrijemo?

Za postavitev diagnoze morajo biti izpolnjeni kriteriji. Če ste neskončno utrujeni, še ne pomeni, da imate sindrom kronične utrujenosti. Če ste brez razloga utrujeni po več mesecev (natančno vsaj pol leta), bo vaš zdravnik verjetno posumil na SKU, če so prisotni vsaj še štirje od zgoraj naštetih simptomov. 

Če imate omenjen sindrom, boste morali življenjski slog prilagoditi bolezni. Koristno je, da razdelite dan na obdobja dela in počitka, postanete ali ostanete fizično aktivni, vadbo teden za tednom pa postopoma stopnjujete, si postavite realno izvedljive cilje, jeste zdravo in pijete manj alkohola ter kofeina, se sproščate na vam ljube načine in se morda, če vam je seveda to blizu, pridružite kakšni podporni skupini – tako se v svojem stanju, ki ga, kot že omenjeno mnogi ne jemljejo resno, ne boste počutili sami. 

Želite izvedeti več o vitaminskih infuzjah in za koga so primerne ?